Η οστεοαρθρίτιδα στον σκύλο: αίτια, συμπτωματολογία και διαχείριση

Η οστεοαρθρίτιδα γνωστή και ως εκφυλιστική νόσος των χόνδρων είναι εξορισμού μια προοδευτική και σταθερή επιδείνωση της κατάστασης των χόνδρων που περιβάλλουν τις αρθρώσεις του σώματος. Στατιστικά, τα υπερήλικα σκυλιά εμφανίζουν προδιάθεση για την νόσο.
Καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεχή εμφάνιση νέων σκευασμάτων και φαρμάκων, η θεραπευτική διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας έχει γίνει πιο εύκολη. Ωστόσο, επειδή κάποια αίτια της νόσου όπως η δυσπασία ισχύων είναι γενετικά ή κληρονομικά δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαμε να λάβουμε ώστε να προστατέψουμε τους τετράποδους φίλους μας. Γιαυτό η καθημερινή ρύθμιση τόσο της διατροφής όσο και της άσκησης σε ημερήσια βάση ταυτόχρονα με την χρήση αντιφλεγμονώδων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής προτείνονται ως πρωταρχικά μέτρα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ζώων αυτών και στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων. Λαμβάνοντας ως ιδιοκτήτης μια ενεργή προστατευτική στάση απέναντι στην οστεοαρθρίτιδα του σκύλου μας, μπορούμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της νόσου και να αυξήσουμε το βιοτικό του επίπεδο.

Τι είναι οστεοαρθρίτιδα

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας στους σκύλους


Παρόλο που η οστεοαρθρίτιδα είναι αρκετά συχνή στους σκύλους, δεν παύει να αποτελεί στρεσσική κατάσταση τόσο για εμάς του ιδιοκτήτες όσο και για τα ίδια τα ζώα. Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων η κατάσταση μπορεί να κυμαίνεται από ελάχιστα μέχρι έντονα εμφανής. Γιαυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε την γενική υγεία του ζώου μας κυρίως όσο αυτό μεγαλώνει ηλικιακά.
Αν παρατηρείτε ή παρατηρήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ένα κτηνίατρο για περαιτέρω εξετάσεις και διαχείριση της κατάστασης αναλόγως:
• Μείωση της δραστηριότητας
• Άκαμπτο βηματισμό, χωλότητα ή το άκρο να μη φέρει βάρος
• Ανικανότητα να σηκωθεί, κυρίως μετά από ύπνο ή ξεκούραση
• Δισταγμό να πηδήξει, να περπατήσει, να παίξει ή να ανέβει σκάλες
• Εμφανή σημάδια άλγους ή φλεγμονής (θερμό, επώδυνο σημείο κατά την ψηλάφηση)
• Μερική ή ολική χωλότητα/αδυναμία να περπατήσει
• Να μένει πίσω στην βόλτα
• Κλαψούρισμα
• Επιθετικότητα ή απομόνωση
• Άλλες διαταραχές στην συμπεριφορά
Ανάλογα τη φυλή του ζώου τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ενδέχεται να ξεκινήσουν σε νεαρότερη ηλικία. Οι μεγαλόσωμες φυλές είναι πιο επιρρεπείς σε σκελετικά προβλήματα σε σχέση με τις μικρόσωμες. Κληρονομικές σκελετικές παθήσεις όπως η δυσπλασία ισχίου αναφέρονται συχνότερα στις ακόλουθες φυλές: German Shepherds, Golden Retrievers, Labrador Retrievers, Staffordshire Terriers, Alaskan Malamutes, Samoyeds, Old English Sheepdogs, Rottweilers, και Saint Bernards. Μικρότερες φυλές που ενδεχομένως να εμφανίσουν δυσπλασία ισχίου είναι τα Pugs και τα French Bulldogs.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας

Διαχείριση οστεοαρθρίτιδας


Παρόλο που υπάρχουν αρκετά σκευάσματα (φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής) για να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου δεν υπάρχει τρόπος επιδιόρθωσης των μόνιμων βλαβών που έχουν συμβεί στις αρθρικές επιφάνειες. Γιαυτό πρωταρχικός στόχος στην διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας είναι η μείωση του πόνου. Επειδή η θεραπευτική αγωγή είναι πολυπαραγοντική καλό είναι να είμαστε σε άμεση επαφή με τον κτηνίατρό μας για να καθορίσουμε ένα πλάνο δράσης. Συνήθως χορηγούνται συνδυαστικά φάρμακα εξατομικευμένα στην κατάσταση του κάθε σκύλου.

Διαχείριση οστεοαρθρίτιδας

Ακολουθώ ένα πλάνο διατροφής και διαχείρισης του βάρους του σκύλου μου


Ακολουθώντας τις οδηγίες του κτηνιάτρου, η δημιουργία ενός συγκεκριμένου προγράμματος διατροφής είναι βασική για την διαχείριση κάθε σκύλου με οστεοαρθρίτιδα, ειδικά εκείνων που είναι παχύσαρκοι. Όσο λιγότερο βάρος κουβαλάει ο σκύλος μας τόσο λιγότερο θα επιβαρύνονται οι αρθρώσεις του. Βοηθώντας το σκύλο μας να χάσει βάρος και να διατηρήσει το ιδανικό μπορούμε να μειώσουμε τον πόνο και την δυσφορία που προέρχεται από την οστεοαρθρίτιδα.

Δίαιτα και διαχείριση βάρους οστεοαρθρίτιδας

Δημιουργώ μια ρουτίνα καθημερινής άσκησης


Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα είναι ο καθορισμός ενός ημερήσιου πλάνου άσκησης του σκύλου. Ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, την ηλικία του ζώου και την συνολική κατάσταση της υγείας του ο κτηνίατρος θα σας συμβουλέψει και θα σας προτείνει την κατάλληλη φυσική δραστηριότητα. Ως γενικός κανόνας ήπιες ασκήσεις όπως περπάτημα, κολύμβηση και μερικά σκαλιά είναι καλά αποδεκτές. Είναι σημαντικό να κρατάμε στο μυαλό μας πως έντονη άσκηση μπορεί να επιδεινώσει την ήδη άσχημη κατάσταση των αρθρώσεων του σκύλου. Ο σκύλος μέσω της καθημερινής και τακτικής ήπιας άσκησης θα καταφέρει να βελτιώσει την κατάσταση των μυών του και το εύρος των κινήσεών του.

Ρουτίνα άσκησης οστεοαρθρίτιδας

Παρέχω ένα άνετο περιβάλλον και μια ζεστή περιοχή ύπνου


Όπως ακριβώς παρατηρείται στους ανθρώπους που πάσχουν από αρθριτικά έτσι και στους σκύλους ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και τις υγρασίας μπορεί να επιδεινώσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Δημιουργώντας ένα χώρο άνετο και ζεστό μπορούμε να κρατήσουμε τον σκύλο μας χαρούμενο τις πολύ κρύες και βροχερές ημέρες. Εκτός του να ανεβάσουμε το θερμοστάτη του σπιτιού τους χειμερινού μήνες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα ή χειροποίητα ρουχαλάκια για σκύλους, ή ακόμη και να τον σκεπάσουμε με μια ζεστή κουβέρτα όταν κοιμάται ή ξεκουράζεται.
Άλλη μια βοηθητική πρόταση είναι να παρέχουμε στο σκύλο μας ένα κρεβατάκι ύπνου, κατάλληλο για το μέγεθός του. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές από ορθοπαιδικά στρώματα μέχρι στρώματα νερού για να κατανέμουν ομοιόμορφα το βάρος και να ανακουφίζουν την πίεση στις αρθρώσεις. Επίσης, ζώα που δεν κινούνται πολύ θα επωφεληθούν αρκετά από ένα χαμηλό κρεβατάκι στο ύψος του πατώματος σε αντίθεση με το να πρέπει να σκαρφαλώσουν στο κρεβάτι ή στον καναπέ. Μεριμνούμε ώστε το κρεβατάκι να είναι σε χώρο ζεστό και στεγνό, μακριά από κρύο και υγρασία.

Ζέστη και οστεοαρθρίτιδα

Φυσιοθεραπεία


Άλλη μια πρόταση για να παρέχουμε στο ζώο μας ανακούφιση είναι η φυσιοθεραπεία. Ο κτηνίατρός σας θα μας δείξει εύκολους τρόπους για να αυξήσουμε το εύρος κίνησης των προσβεβλημένων αρθρώσεων αλλά και για να χαλαρώνουμε τους σφιγμένους μύες. Απλά θυμόμαστε ότι ο σκύλος μας πονάει και φροντίζουμε να είμαστε προσεκτικοί. Ξεκινάμε με μερικές κινήσεις την ημέρα και προοδευτικά αυξάνουμε ώστε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εμάς και το σκύλο μας.

Φυσιοθεραπεία και οστεοαρθρίτιδα

Κάνω την καθημερινότητα του σκύλου μου όσο πιο ανώδυνη γίνεται


Καθώς η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στο σκύλο μας, το να κάνουμε την καθημερινότητά του όσο πιο εύκολη γίνεται τον προστατεύει από περαιτέρω επιβαρύνσεις. Απλά πράγματα όπως το να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες μπορεί να είναι δύσκολο, για αυτό και η χρήση ράμπας ακόμη και αυτοσχέδιας για να μπαίνει στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο μπορούνε να κάνουνε την ζωή του ευκολότερη ημέρα με την ημέρα.
Άλλη μια χρήσιμη συμβουλή είναι να κρατάμε τα πάντα σε ένα φυσιολογικό επίπεδο για το ύψος του ζώου μας. Για τα μεγαλύτερα σκυλιά το να τοποθετούμε τα μπολάκια φαγητού και νερού σε ένα μικρό σκαμπό μπορεί να αποδεχτεί πολύ επικερδές, ιδιαίτερα αν εμφανίζουν άλγος στην περιοχή του λαιμού ή της πλάτης.
Είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε με τον κτηνίατρό μας τις εναλλακτικές αγωγές που έχουμε για το σκύλο μας ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή για την διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας. Δεν θα πρέπει να χορηγούμε ή να αλλάζουμε καμία φαρμακευτική αγωγή χωρίς πρώτα να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας, ακόμη και αν μας φαίνεται ότι δεν θα επηρεάσει τίποτε. Δημιουργώντας ένα προσεκτικό σχέδιο που συμπεριλαμβάνει την διατροφή, την παρακολούθηση του βάρους και την άσκηση του σκύλου ταυτόχρονα με την χορήγηση φαρμάκων μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια ήρεμη και καλή ζωή στο ζώο μας με τα μικρότερα δυνατά επίπεδα πόνου και δυσφορίας.

Ήρεμη και ανώδυνη καθημερινότητα στην οστεοαρθρίτιδα

Επιμέλεια άρθρου:
Ανατολίτου Ανθή