Το κουνέλι ως κατοικίδιο ζώο: 8 συχνά λάθη

Τα κουνέλια συχνά θεωρούνται εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις κατοικίδια ζώα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Τα κουνελάκια είναι υπέροχα πλάσματα που ανταμείβουν ως κατοικίδια ζώα εκείνους που κάνουν την έρευνά τους και είναι πρόθυμοι να δεσμευτούν μαζί τους υπεύθυνα. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα 8 πρώτα λάθη που κάνουν οι νέοι ιδιοκτήτες κουνελιών - και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε:

Αφήνω το κουνέλι μου σε εξωτερικούς χώρους

Το κουνέλι είναι ένα ζώο προσαρμοσμένο να ζεί σε καλά στεγασμένους και προστατευμένους χώρους μακριά από ακραίες θερμοκρασίες, έντομα, έντονους θορύβους και πιθανόν θηρευτές. Τα μεγάλα υπαίθρια κλουβιά έχουν σχεδιαστεί για να στεγάζουν κουνέλια κρεοπαραγωγής για μερικούς μήνες κάθε φορά, και όχι το αγαπημένο κατοικίδιό σας για χρόνια. Επίσης, κρατώντας το κουνελάκι σας μαζί σας μέσα στο σπίτι θα γίνει γρήγορα ένα μέλος της οικογένειάς σας. Καθώς είναι ζώα εξίσου έξυπνα και συναισθηματικά με τα σκυλιά και τις γάτες καταφέρνουν να αλληλεπιδρούν θαυμάσια με τους ανθρώπους.


Αφήνω το κουνέλι μου μέσα στο κλουβί συνέχεια
Πολλά από τα κλουβιά που πωλούνται στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων είναι πάρα πολύ μικρά ακόμη και για ένα νεαρό κουνέλι, πόσο μάλλον για ένα ενήλικο. Μέσα σε ένα τέτοιο μικροσκοπικό κλουβί μπορεί να προκληθούν μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των παραμορφώσεων των άκρων, της ποδοδερματίτιδας και των ουρολιθιάσων. Ακόμη τα κλουβιά αυτά γίνονται γρήγορα μονότονα και βαρετά για το κουνέλι που από την φύση του είναι έξυπνο, κοινωνικό και πολύ περίεργο ζώο με τάση να εξερευνήσει το περιβάλλον του. 


Δεν διαλέγω την σωστή τροφή
Μόνο με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου κτηνιάτρου θα μπορέσετε να διαλέξετε και να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο σιτηρέσιο για το κουνέλι σας. Στα κατάστημα κατοικίδιων ζώων υπάρχει μια ποικιλία από τροφές και συμπληρώματα διατροφής με ζωηρά χρώματα στις ετικέτες. Δυστυχώς, κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι ακατάλληλα για κατανάλωση από τα κουνελάκια και συχνά ακόμη και επικίνδυνα. Πολλά έχουν υπερβολικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μπορεί να προκαλέσουν εντερική στάση, άλλα σε ασβέστιο που μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό ουρόλιθων. Η διατροφή του κουνελιού είναι περίπλοκη αλλά τα βασικά είναι απλά: απεριόριστο νερό και χόρτο, καθημερινή παροχή λαχανικών και μικρή ποσότητα ξηράς τροφής.


Αγοράζω κουνέλι ως δώρο για τα παιδιά μου
Τα κουνέλια είναι πιθανώς ένα από τα δυσκολότερα κατοικίδια ζώα για παιδιά καθώς τα κουνέλια μπορεί να δαγκώσουν, να ξύσουν ή να κλοτσήσουν, όταν κάποιος πάει να τα σηκώσει ή να τα αγκαλιάσει, καθώς προτιμούν να έχουν και τα τέσσερα πόδια τους στο έδαφος. Χρειάζονται καθημερινή φροντίδα και καθαριότητα. Δυστυχώς πολλά περνούν τη ζωή τους μέσα σε κλουβιά, αφού ο νέος ιδιοκτήτης τους κουράζεται από το δώρο γενεθλίων του.


Δεν στειρώνω το κουνέλι μου
Μερικοί αποφεύγουν να στειρώσουν το κουνέλι τους επειδή πιστεύουν ότι είναι "αφύσικο" ή απλά περιττό. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για την στείρωση κυρίως των θηλυκών κουνελιών καθώς το 80% των μη στειρωμένων θηλυκών κουνελιών θα αναπτύξουν αναπαραγωγικούς καρκίνους μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Επίσης είναι σημαντική και για τα αρσενικά κουνέλια, καθώς τα μη στειρωμένα αρσενικά γίνονται επιθετικά ή λερώνουν μέσα το σπίτι.


Κάνω μπάνιο το κουνέλι μου
Ποτέ μην κάνετε μπάνιο το κουνελάκι σας. Γενικά σαν ζώα είναι καθαρά και λατρεύουν να αυτοκαθαρίζονται. Ένα βρώμικο κουνέλι είναι ένδειξη κάποιας διαταραχής ή ακόμη και ασθένειας. Η διαδικασία του μπάνιου είναι πολύ αγχωτική και μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, υποθερμία ή ακόμη και καρδιακές προσβολές.


Δεν δίνω σημασία στην συμπεριφορά του κουνελιού μου
Τα κουνελάκια είναι πολύ καλά στο να κρύβουν τις ασθένειες τους για αυτό και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να παρατηρούν τις μικρές αλλαγές στην ρουτίνα του ζώου τους. Οποιαδήποτε αλλαγή στην κατανάλωση τροφής ή νερού, στην αυτοπεριποίηση ή στην συμπεριφορά αποτελεί αιτία εξειδικευμένης φροντίδας από ειδικό κτηνίατρο.


Παίρνω αγκαλιά το κουνέλι μου
Μπορεί να χρειαστούν μήνες για ένα νεαρό κουνελάκι να εξοικειωθεί με τον ιδιοκτήτη του. Είναι πολύ ανεξάρτητα, και ακόμη και μετά την φάση προσαρμογής, δεν απολαμβάνουν το να τα αγκαλιάζουν σαν κουτάβια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να δείξουν ή να πάρουν αγάπη. Κάποια κουνέλια χαίρονται να κάθονται ήσυχα κοντά στον ιδιοκτήτη τους ενώ άλλα απλώς να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς.