Η προληπτική εφαρμογή της κτηνιατρικής που συμπεριλαμβάνει εξετάσεις ρουτίνας

Η προληπτική εφαρμογή της κτηνιατρικής που συμπεριλαμβάνει εξετάσεις ρουτίνας, προληπτικές θεραπείες, διαγνωστικές εξετάσεις και κάθε άλλη προληπτική φροντίδα μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε πόνο, δυσφορία, κόστος και ταλαιπωρία μακροπρόθεσμα. Η πλειοψηφία των ζώων πρέπει να έρχεται για ένα τακτικό τσέκ τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, ο γιατρός σας θα αξιολογήσει το κατοικίδιο ζώο σας για τη διάγνωση τυχόν προβλημάτων πριν αυτές γίνουν πιο σοβαρές.

Παρόλη που οι κτηνίατροι κατανοούν την σημασία των προληπτικών αυτών ραντεβού σύμφωνα με έρευνα του 2010 σύμφωνα με το περιοδικό Partners for Healthy Pets, το 24% των ιδιοκτητών δεν τα θεωρεί σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, το 1/3 των ιδιοκτητών θα φέρει το ζώο του στον κτηνίατρο όταν αυτό ήδη νοσεί ή έχει τραυματιστεί. Επίσης, το 30% των ιδιοκτητών θεωρεί τις επισκέψεις στον κτηνίατρο στρεσσογόνες, ενώ το 45% αυτών έχει παρατηρήσει ότι το ζώο του δεν τις απολαμβάνει.

Ωστόσο, η αναβολή αυτών των προληπτικών επισκέψεων οδηγεί στην αύξηση της ταλαιπωρίας, του άγχους, της επικινδυνότητας και εν τέλει του κόστους. Κατά την διάρκεια μιας προληπτικής εξέτασης ο κτηνίατρος σας θα εξετάσει το ζώο σας εξατομικευμένα και λεπτομερώς. Οι βασικές παράμετροι που εξετάζονται είναι η καρδιακή συχνότητα και οι παλμοί, η θερμομέτρηση, η ακρόαση των πνευμόνων, η ψηλάφηση των λεμφογαγγλίων και η παρατήρηση των οφθαλμών, της στοματικής κοιλότητας και των άκρων. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δερματολογικές εξετάσεις των τριχών, του δέρματος και ωτοσκόπηση, ενώ η βαθιά ψηλάφηση της κοιλιάς θα δείξει τυχόν συμπτώματα πόνου ή δυσφορίας. Τέλος, η συζήτηση με τον κτηνίατρο για την καθημερινή ρουτίνα του ζώου σας, τις διατροφικές του συνήθεις, την ποσότητα νερού που καταναλώνει και την συμπεριφορά του αποτελεί γνώμονα για την διάγνωση τυχόν υποβοσκουσών ασθενειών.

Τέλος, με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κτηνίατρος θα σας συστήσει ένα πρόγραμμα ευζωίας για το κατοικίδιο ζώο σας που θα σας βοηθήσει να το κρατήσετε όσο γίνεται πιο υγιές. Ο γιατρός θα προσαρμόσει το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και την διάγνωση του κάθε ζώου. Οι προτάσεις του θα συμπεριλαμβάνουν ένα βασικό διατροφικό σχήμα με συγκεκριμένη ποσότητα ανα ημέρα, τρόπους εξάσκησης προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση του ζώου, φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής, τρόπους περιποίησης του τριχώματος ώστε να παραμένει υγιές, τρόπους εκπαίδευσης για επίτευξη καλύτερης συμπεριφοράς, προτάσεις στείρωσης ή αναπαραγωγής, επόμενους επανελέγχους και οδοντιατρική φροντίδα. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες και αποκτώντας σωστή σχέση συνεργασίας με τον κτηνίατρό σας μπορείτε να παρέχεται στο ζώο σας πιο χαρούμενη, πιο άνετη και πιο υγιή ζωή.